Strona główna
Dom
Tutaj jesteś

Skuteczne suszenie grzybów – jak to zrobić?

Dom Data publikacji - 15 grudnia 2021 Autor - Redakcja creativefarm.com.pl
suszenie grzybów w piekarniku


Grzyby są nieodłącznym elementem wielu dań. Są one dodawane do sosów, wędlin czy zup. Oczywiste jest to, że aby uzyskały one postać suszoną, trzeba je umiejętnie wysuszyć. Dowiedz sie jak to zrobić z dzisiejszego artykułu.

Wybór i przygotowanie grzybów – od czego zacząć?

Pierwszym krokiem do suszenia grzybów jest właściwy ich wybór. Idealne do suszenia są grzyby młode, świeże, bez widocznych oznak zepsucia czy zasiedlenia przez owady. Najlepsze są grzyby takie jak podgrzybki, borowiki, kozaki, a także różne gatunki maślaków i rydzów. Zbierając grzyby, pamiętajmy, aby nie niszczyć ekosystemu – nie zbierajmy więcej, niż jesteśmy w stanie spożyć. Przygotowanie grzybów do suszenia jest równie ważne, jak ich wybór.

  • Grzyby powinny być dokładnie oczyszczone z liści, gałązek i innych zanieczyszczeń. Nie zaleca się mycia grzybów pod bieżącą wodą, ponieważ mogą one nasiąknąć wilgocią, co utrudni późniejsze suszenie.
  • Zamiast tego, lepiej jest delikatnie oczyścić grzyby suchą szczotką lub szmatką. Następnie grzyby należy pokroić na cienkie plasterki o grubości około 5 mm.

Jakie są proste sposoby na suszenie grzybów?

Grzyby można suszyć na dworze, nawlekając je na sznurki lub druty. Do suszenia grzybów można użyć też specjalnych suszarek. Jednym ze sprawdzonych sposobów jest również suszenie grzybów w piekarniku.
Jest to skuteczny sposób suszenia grzybów, trzeba jednak pamiętać o tym, aby stosować się do właściwych metod.

  • Należy zwrócić uwagę na odpowiednią temperaturę rozgrzania piekarnika. Nie powinna ona być zbyt wysoka, ponieważ grzyby przy zbyt wysokiej temperaturze mogą się nadmiernie wysuszyć, przez co nie będą zdatne do dalszego użytku. Temperatura suszenia powinna mieścić się w przedziale od 40 do 80 stopni Celsjusza. Czas suszenia dostosować należy do temperatury. Powinien on wynosić od 3 do 7 godzin.
  • Pamiętać należy o użyciu papieru do pieczenia, na którym ułożyć należy grzyby.
    Suszenie grzybów za pomocą piekarnika nie jest trudne. Z pewnością poradzi sobie z tym każdy grzybiarz.

Proces suszenia – jak to wygląda?

Suszonym grzybom można nadać różne formy: w całości, w plasterkach lub starte na tarce. Forma ta zależy głównie od późniejszego zastosowania grzybów. Suszenie grzybów w całości jest najdłuższe, ale pozwala na zachowanie pełnej gamy smaku i aromatu.

  • Tradycyjnie, grzyby suszy się na słońcu, rozłożone na papierze lub cienkim lnianym płótnie. Proces ten może jednak zająć kilka dni, a grzyby muszą być regularnie przewracane i chronione przed wilgocią. W Polsce, ze względu na często zmienną pogodę, ta metoda może być problematyczna. Alternatywą jest suszenie grzybów w piekarniku lub suszarce do grzybów. Grzyby układamy na kratkach i suszymy w temperaturze około 50 stopni Celsjusza przez kilka godzin, aż staną się kruche. Pamiętajmy, aby co jakiś czas przewracać grzyby i kontrolować proces suszenia, aby nie przesuszyć.

Przechowywanie suszonych grzybów

Po ususzeniu, grzyby powinny być przechowywane w suchym i ciemnym miejscu, najlepiej w szczelnych słoikach lub specjalnych opakowaniach próżniowych. Pamiętajmy, że suszone grzyby to koncentrat smaku, więc używajmy ich oszczędnie. Przed użyciem, grzyby powinny być namoczone w ciepłej wodzie przez około 20-30 minut.

Skuteczne suszenie grzybów – podsumowanie

Grzybobranie to jedno z najpiękniejszych polskich zwyczajów, a suszenie grzybów to sposób na przedłużenie tej przyjemności przez cały rok. Przestrzegając powyższych wskazówek, będziesz mógł cieszyć się smakiem i aromatem świeżych grzybów niezależnie od pory roku.

Redakcja creativefarm.com.pl

Nasz zespół doradza w wielu kwestiach zawodowych. Dzielimy się profesjonalną wiedzą z zakresu wnętrz, domów, aranżacji oraz wielu przydatnych obszarów wiedzy.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?